wordpress-org-vs-com-titulo

Si estàs llegint això probablement és perquè et fas aquesta pregunta: Quines són les diferències entre wordpress.com i wordpress.org?

Anem a veure en què s’assemblen i sobretot en què es diferèncien.

Què és WordPress?

Per situar-nos aclarirem que WordPress és un Gestor de continguts o CMS (Control Management System). Això significa que és una mena de “programa” informàtic que et serveix per crear i gestionar un blog o pàgina web sense tenir coneixements avançats de programació.

De gestors de continguts, a part de wordpress, n’hi han diversos, potser els més coneguts són Joomla i Drupal.

 

En què s’assemblen wordpress.com i wordpress.org?

 • Tots dos són Gestors de continguts o CMS (Control Management System) 
 • Tenen en comú el seu origen. L’any 2003 apareix worpress.org, una plataforma de codi obert per la creació de webs. L’any 2005 apareix wordpress.com de la mà d’un dels fundadors de wordpress.org, destinada especialment a bloggers. En aquest cas s’ofereix allotjament gratuït de dades, domini gratuït amb extensió elmeudomini.wordpress.com i també una versió simplificada i més senzilla d’utilitzar del Gestor de continguts o CMS de wordpress.org.
 • Tots dos tenen un bon suport tècnic.

En què es diferèncien wordpress.com i wordpress.org?

Tipologia

WordPress.org és un “programa” que conté el gestor de continguts o CMS bàsic i complet de wordpress i que t’has de descarregar des de la plataforma wordpress.org . Un cop descarregat el programa te l’has d’instal·lar en un allotjament al núvol que contractes tu mateix. Aquest allotjament al núvol també s’anomena hosting o servidor.

WordPress.com és un servei d’allotjament de dades al núvol que ja té instal·lat per defecte una versió simplificada i més fàcil de utilitzar del gestor de continguts o CMS de wordpresss. És un avantatge per a qui no té coneixements de programació.

 

Allotjament de dades, servidor o hosting

L’allotjament de dades al núvol, també anomenat hosting o servidor, és al lloc “virtual” on tens allotjades les bases de dades, les imatges, el text, etc. del teu blog o web.

WordPress.org és un “programa” que conté el gestor de continguts o CMS bàsic i complet de wordpress i que t’has de descarregar des de la plataforma wordpress.org . Un cop descarregat el programa te l’has d’instal·lar en un allotjament al núvol que contractis tu mateix. L’allotjament al núvol també s’anomena hosting o servidor.

 • Diferents proveïdors ofereixen 125 GB a partir de 70 €/any
 • Diferents proveïdors ofereixen partir de 100 €/any GB il·limitades

WordPress.com és un servei d’allotjament de dades al núvol que ja té instal·lat per defecte una versió simplificada i més fàcil d’utilitzar del gestor de continguts o CMS de wordpresss per qui no té coneixements de programació.

 • Fins a 3 GB de dades és gratuït
 • 25 GB 38 €/any
 • 50 GB 122 €/any

Domini

És el teu nom del blog o la web: www.elmeublog.com o www.lamevaweb.com

WordPress.org: Has de contractar el domini a un proveïdor de dominis, que pot ser el mateix proveïdor de hosting o un de diferent.

 • Diferents proveïdors ofereixen els dominis més habituals: .com, .es, .org, .net i ara també .cat a partir de 12 €/any

WordPress.com: T’ofereix un domini gratuït tipus www.elmeublog.wordpress.com.

 • En cas que et vulguis personalitzar el domini www.elmeublog.com et costarà 14 €/any

 

Disseny: Temes o plantilles

Els temes o plantilles són uns “programes” informàtics que permeten canviar l’aspecte final, l’arquitectura i la composició del  disseny del teu blog o web sense necessitat de tenir coneixements avançats de programació.

WordPress.org: Permet escollir plantilles del reposador de wordpress.org i també d’altres proveïdors de plantilles i instal·lar-les a la plataforma. Si domines programació PHP o CSS fins i tot et pots construir el teu propi tema o modificar-ne un d’existent i adaptar-lo a l’arquitectura i el disseny que t’agradi.

 • El reposador de wordpress.org ofereix plantilles gratuïtes però que són molt bàsiques en disseny i funcions limitades.
 • Diferents proveïdors i també el reposador de wordpress.org ofereixen plantilles premium amb bons dissenys i funcions avançades a partir de 29 €

WordPress.com: Permet escollir plantilles del reposador de wordpress.com i instal·lar-les a la plataforma.

 • El reposador de wordpress.com ofereix plantilles gratuïtes però que són molt bàsiques en disseny i funcions limitades.
 • El reposador de wordpress.com ofereixen també plantilles premium a partir de 49 €

Funcionalitats

Per poder augmentar o millorar les prestacions de la instal·lació bàsica de wordpress.org es necessiten instal·lar el que s’anomenen pluggins i widgets que no són res més que uns “programes” en forma de mòduls addicionals que introdueixen millores al blog o web. Per exemple: incorporar una botiga virtual, un formulari de contacte, un calendari d’esdeveniments, etc.

WordPress.org: Permet instal·lar pluggins i widgets.

 

 • El reposador de pluggins i widgets de wordpress.org n’ofereix de gratuïts, de bona qualitat i amb funcions avançades.
 • Diferents proveïdors i també el reposador de wordpress.org ofereixen pluggins i widgets premium.

WordPress.com: No permet la instal·lació de pluggins ni de widgets.

Suport tècnic

Totes dues opcions tenen suport tècnic i resolució de dubtes a través de fòrums i, també, via mail.

WordPress.org: A través de la comunitat de wordpress.org.

WordPress.com: A través de la comunitat de wordpress.com.

Còpies de seguretat i spam

WordPress.org: Pel que fa a les còpies de seguretat és el mateix usuari qui les ha de realitzar.

Tant per poder realitzar les còpies de seguretat com per evitar l’spam caldrà instal·lar un pluggin per a cada funcionalitat. Hi ha diferents pluggins que fan aquestes funcionalitats en el reposador de wordpress.org.

WordPress.com: No cal preocupar-se de les còpies de seguretat ni per l’spam. La mateixa plataforma wordpress.com fa còpies de seguretat automàtiques.

Publicitat

WordPress.org: No hi ha publicitat de cap tipus per defecte.

WordPress.com: En la versió gratuïta  sí que hi ha publicitat.

Posicionament SEO

WordPress.org: Per poder configurar a la web els paràmetres SEO et caldrà instal·lar un pluggin per aquesta funcionalitat. Hi ha diferents pluggins que fan aquestes funcionalitats en el reposador de wordpress.org.

WordPress.com: la plataforma mateixa de wordpress.com i la seva configuració interna et sol fer un 80% de la feina en posicionament SEO

Coneixements tècnics

WordPress.org: No calen molts coneixements tècnics de programació però si cal estar familiaritzat amb la instal·lació i configuració dels arxius al hosting i la configuració adequada del hosting perquè es visualitzi la web. Així mateix son necessàries certes nocions de com instal·lar i configurar les plantilles o temes, els pluggins i widgets i també certa habilitat en organitzar l’arquitectura web, així com nocions bàsiques de tractament d’imatges per web.

En el cas que volguessis modificar part de la plantilla/tema o crear-te-la tu mateix necessitaries coneixements de programació PHP per modificar el codi i CSS per modificar paràmetres de disseny.

En qualsevol cas es poden trobar a internet tutorials en vídeo i per escrit on et pots auto-formar en aquestes matèries.

WordPress.com: L’entorn és força intuïtiu i no es necessiten coneixements tècnics ni de programació per posar en marxa un blog o web en aquesta plataforma. Només es necessiten nocions bàsiques de tractament d’imatges per a web.

 

Quin em convé més?

WordPress.org: Si necessites una web professional, d’empresa o per un negoci és molt aconsellable triar la opció de wordpress.org

WordPress.com: Si estàs començant i no tens clar quin gestor de continguts et convé més o si necessites un blog o una web simple i no tens coneixements tècnics ni de programació i/o no t’hi vols gastar diners és aconsellable triar aquesta opció en la versió gratuïta.

 

Infografia wordpress.org vs wordpress.com

wordpress-org-vs-com-catala

 

0 comentarios

Dejar un comentario

¿Quieres unirte a la conversación?
Siéntete libre de contribuir!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *