factoria inspira model canvas

El Business model Canvas per a disenyar una idea de negoci

Quan un emprenedor té una idea de negoci o una empresa ha d’innovar en un nou servei una de les metodologies utilitzades és el  Business model canvas aquesta metodologia que s’utilitza per a elaborar un pla d’empresa o reformular-ne alguna part. Va ser creada per Alex Ostenwalder en col·laboració amb Yves Pigneur l’any 2010 i publicada en el llibre Business model generation. Aquesta eina permet crear, analitzar i visualitzar de forma clara els components d’un pla d’empresa.  

Si l’empresa és de nova creació es comença per definir a què es dedicarà i, seguidament, a aclarir a quins segments de clients es dirigirà i quina proposta de valor, ja sigui en serveis o productes, oferirà. Posteriorment cal detectar per quins canals de distribució aquesta empresa farà arribar el seu producte o servei als seus clients i quina relació hi establirà.

 

Autor. Pablo Peñalver

Business model canvas visual

Aquí pots veure com s’estructura el Canvas a nivell visual.

Canvas-catala-esquema

 

Segments de clients

Els clients són la base i el motiu d’existència del nostre negoci. En aquest sentit ens hauriem de poder respondre una sèrie de qüestions en relació al negoci que volem iniciar o reformular.

A quin tipus de client ens dirigim? Quins segments de clients tenim en compte?  Quins són els prioritaris?

Cal tenir clar si ens  dirigim al gran públic, al mercat en general a un sector o nínxol de mercat concret. Si hi ha més d’un segment de clients, s’estableix algun tipus de relació entre ells?

Proposta de valor

La proposta de valor ha de tenir en compte diferents aspectes relacionats amb l’activitat de la nostra empresa i, posteriorment, caldrà donar resposta a les següents qüestions:

Quina necessitat satisfem als clients? Quin problema solucionem als clients? Quin valor afegit estem oferint als clients? Quins beneficis aporta als clients el nostre producte o servei?

Les variables a tenir en compte poden ser, entre d’altres, la novetat, un millor rendiment, la personalització, el preu, etc.

Canals de distribució

El producte o servei el fem arribar als nostres clients a través d’uns canals de distribució i, posteriorment, també podrem avaluar la satisfacció de la nostra proposta de valor. El canal de distribució problablement no serà el mateix si es tracta d’un producte tangible o d’un servei. Quins són aquests canals de distribució? Poden ser presencials a través d’una botiga, establiment o local o virtuals a través d’una plataforma web, xarxes socials, etc.

Relació amb el client

Algunes qüestions a tenir en compte en aquest apartat seran: El nostre producte/servei serà del tipus auto-servei? Hi haurà atenció personalitzada? Donarem als clients un servei de post-venta?

Fonts d’ingressos

En aquest apartat definirem tot allò relacionat amb les fonts d’ingressos que tindrem i d’on provindran. Quina quantitat de diners pot pagar el client pel nostre producte o servei? Amb quin termini de temps ens ho pagarà? Quin marge de benefici n’obtindrem?

Recursos clau

Hem de tenir en compte quins recursos necessitarem per desenvolupar el negoci i de quin tipus seràn. (Físics, humans, financers, intel·lectuals -drets d’autor, marques, patents, dades-, etc.) 

Per exemple: un local on vendre els productes o impartir els cursos, un projector per fer presentacions, etc

Activitats clau

Aquí caldrà especificar de manera detallada quins son els productes o serveis que oferirem als nostres clients. També haurem de definir quines activitats pensarem per fer arribar el nostre producte o servei al client a través dels canals de distribució. Com produïrem el nostre producte/servei? Com el comercialitzarem? Com ens finançarem fins que no arribem al “punt mort” (el resultat de despeses=ingressos)?

Socis clau

En aquest apartat ens hem de preguntar, qui són els nostres socis clau? Amb qui establirem aliances estratègiques? Quins seràn els nostres proveïdors?

Estructura de costos

Els costos més rellevants del nostre model de negoci. Quins recursos clau tenen més cost, i quin és aquest cost? Quines activitats clau tenen més cost i quin és  aquest cost?

Estructura de costos = Costos fixes+ Costos variables

Per exemple: Costos fixes: autònoms, lloguer despatx, manteniment web, mòbils, material oficina+ benzina, dietes, varis, sou 

 

 Model canvas en video

 

 

Bibliografia i fonts de consulta:

http://javiermegias.com/blog/2011/11/herramientas-el-lienzo-de-modelos-de-negocio-business-model-canvas/

http://www.presentable.es/consejos-practicos/presentaciones-para-emprendedores-el-business-model-canvas/

http://www.anella.cat/estudis-i-tendencies/-/custom_publisher/IwB4/28478970/Que-es-el-Business-Model-Canvas

factoria inspira article-Magdeleine-photo-ryan-mcguire-n-59

Quines imatges puc utilitzar per al meu blog o web?

Quan necessitem una imatge digital per incorporar-la al nostre blog, web o per una presentació, sovint ens preguntem si en podem fer un ús lliure, si hem de mencionar a l’autor o si en podem fer modificacions amb total llibertat.

Aquí resumim els tipus de llicències d’imatges publicades a la xarxa:

 

COPYRIGHT:

Drets de l’obra reservats. Així, a part dels drets morals que conserva el seu autor, el propietari del copyright (que pot no ser l’autor de l’obra) conserva els drets patrimonials que inclouen la reproducció, difussió pública i la creació d’obres derivades.

DOMINI PÚBLIC:

S’enten com el conjunt de bens i drets de titularitat pública i que no són de propietat privada. Les obres amb drets d’autor passen a ser de domini públic passats els 50 anys de la mort de l’autor.

LLICÈNCIA D’ART LLIURE

La Licencia Arte Libre es una licencia Copyleft sotmesa al dret francès que permet copiar, distribuir i modificar lliurement l’obra que protegeix, respectant els drets morals del seu autor.

COPYLEFT:

Aquest tipus de llicència possibilita utilitzar, copiar i redistribuir una obra i les versions que se’n derivin reconeixent-ne l’autoria o propietat.Creative Commons CC 4.0 BY: Llicències morals i ètiques combinades entre elles per a donar recolzament a l’obra d’un autor i que es pugui compartir. L’obra d’aquest autor es pot modificar, amb ús comercial o sense, amb la mateixa llicència, però sempre mencionant l’autor inicial. Aquestes limitacions venen indicades a través de 4 icones que combinades entre elles ofereixen 6 llicències CC disponibles, tal i com es veu en el següent quadre:

 

Icones en les llicències CC

factoria inspira ccommons_4icones

Tipus de LLicències disponibles

llicencies CC creative commons

 

Aquí teniu la pàgina amb més informació sobre les llicències.
wordpress-org-vs-com-titulo

Diferencies entre wordpress.com i wordpress.org

Si estàs llegint això probablement és perquè et fas aquesta pregunta: Quines són les diferències entre wordpress.com i wordpress.org?

Anem a veure en què s’assemblen i sobretot en què es diferèncien.

Què és WordPress?

Per situar-nos aclarirem que WordPress és un Gestor de continguts o CMS (Control Management System). Això significa que és una mena de “programa” informàtic que et serveix per crear i gestionar un blog o pàgina web sense tenir coneixements avançats de programació.

De gestors de continguts, a part de wordpress, n’hi han diversos, potser els més coneguts són Joomla i Drupal.

 

En què s’assemblen wordpress.com i wordpress.org?

 • Tots dos són Gestors de continguts o CMS (Control Management System) 
 • Tenen en comú el seu origen. L’any 2003 apareix worpress.org, una plataforma de codi obert per la creació de webs. L’any 2005 apareix wordpress.com de la mà d’un dels fundadors de wordpress.org, destinada especialment a bloggers. En aquest cas s’ofereix allotjament gratuït de dades, domini gratuït amb extensió elmeudomini.wordpress.com i també una versió simplificada i més senzilla d’utilitzar del Gestor de continguts o CMS de wordpress.org.
 • Tots dos tenen un bon suport tècnic.

En què es diferèncien wordpress.com i wordpress.org?

Tipologia

WordPress.org és un “programa” que conté el gestor de continguts o CMS bàsic i complet de wordpress i que t’has de descarregar des de la plataforma wordpress.org . Un cop descarregat el programa te l’has d’instal·lar en un allotjament al núvol que contractes tu mateix. Aquest allotjament al núvol també s’anomena hosting o servidor.

WordPress.com és un servei d’allotjament de dades al núvol que ja té instal·lat per defecte una versió simplificada i més fàcil de utilitzar del gestor de continguts o CMS de wordpresss. És un avantatge per a qui no té coneixements de programació.

 

Allotjament de dades, servidor o hosting

L’allotjament de dades al núvol, també anomenat hosting o servidor, és al lloc “virtual” on tens allotjades les bases de dades, les imatges, el text, etc. del teu blog o web.

WordPress.org és un “programa” que conté el gestor de continguts o CMS bàsic i complet de wordpress i que t’has de descarregar des de la plataforma wordpress.org . Un cop descarregat el programa te l’has d’instal·lar en un allotjament al núvol que contractis tu mateix. L’allotjament al núvol també s’anomena hosting o servidor.

 • Diferents proveïdors ofereixen 125 GB a partir de 70 €/any
 • Diferents proveïdors ofereixen partir de 100 €/any GB il·limitades

WordPress.com és un servei d’allotjament de dades al núvol que ja té instal·lat per defecte una versió simplificada i més fàcil d’utilitzar del gestor de continguts o CMS de wordpresss per qui no té coneixements de programació.

 • Fins a 3 GB de dades és gratuït
 • 25 GB 38 €/any
 • 50 GB 122 €/any

Domini

És el teu nom del blog o la web: www.elmeublog.com o www.lamevaweb.com

WordPress.org: Has de contractar el domini a un proveïdor de dominis, que pot ser el mateix proveïdor de hosting o un de diferent.

 • Diferents proveïdors ofereixen els dominis més habituals: .com, .es, .org, .net i ara també .cat a partir de 12 €/any

WordPress.com: T’ofereix un domini gratuït tipus www.elmeublog.wordpress.com.

 • En cas que et vulguis personalitzar el domini www.elmeublog.com et costarà 14 €/any

 

Disseny: Temes o plantilles

Els temes o plantilles són uns “programes” informàtics que permeten canviar l’aspecte final, l’arquitectura i la composició del  disseny del teu blog o web sense necessitat de tenir coneixements avançats de programació.

WordPress.org: Permet escollir plantilles del reposador de wordpress.org i també d’altres proveïdors de plantilles i instal·lar-les a la plataforma. Si domines programació PHP o CSS fins i tot et pots construir el teu propi tema o modificar-ne un d’existent i adaptar-lo a l’arquitectura i el disseny que t’agradi.

 • El reposador de wordpress.org ofereix plantilles gratuïtes però que són molt bàsiques en disseny i funcions limitades.
 • Diferents proveïdors i també el reposador de wordpress.org ofereixen plantilles premium amb bons dissenys i funcions avançades a partir de 29 €

WordPress.com: Permet escollir plantilles del reposador de wordpress.com i instal·lar-les a la plataforma.

 • El reposador de wordpress.com ofereix plantilles gratuïtes però que són molt bàsiques en disseny i funcions limitades.
 • El reposador de wordpress.com ofereixen també plantilles premium a partir de 49 €

Funcionalitats

Per poder augmentar o millorar les prestacions de la instal·lació bàsica de wordpress.org es necessiten instal·lar el que s’anomenen pluggins i widgets que no són res més que uns “programes” en forma de mòduls addicionals que introdueixen millores al blog o web. Per exemple: incorporar una botiga virtual, un formulari de contacte, un calendari d’esdeveniments, etc.

WordPress.org: Permet instal·lar pluggins i widgets.

 

 • El reposador de pluggins i widgets de wordpress.org n’ofereix de gratuïts, de bona qualitat i amb funcions avançades.
 • Diferents proveïdors i també el reposador de wordpress.org ofereixen pluggins i widgets premium.

WordPress.com: No permet la instal·lació de pluggins ni de widgets.

Suport tècnic

Totes dues opcions tenen suport tècnic i resolució de dubtes a través de fòrums i, també, via mail.

WordPress.org: A través de la comunitat de wordpress.org.

WordPress.com: A través de la comunitat de wordpress.com.

Còpies de seguretat i spam

WordPress.org: Pel que fa a les còpies de seguretat és el mateix usuari qui les ha de realitzar.

Tant per poder realitzar les còpies de seguretat com per evitar l’spam caldrà instal·lar un pluggin per a cada funcionalitat. Hi ha diferents pluggins que fan aquestes funcionalitats en el reposador de wordpress.org.

WordPress.com: No cal preocupar-se de les còpies de seguretat ni per l’spam. La mateixa plataforma wordpress.com fa còpies de seguretat automàtiques.

Publicitat

WordPress.org: No hi ha publicitat de cap tipus per defecte.

WordPress.com: En la versió gratuïta  sí que hi ha publicitat.

Posicionament SEO

WordPress.org: Per poder configurar a la web els paràmetres SEO et caldrà instal·lar un pluggin per aquesta funcionalitat. Hi ha diferents pluggins que fan aquestes funcionalitats en el reposador de wordpress.org.

WordPress.com: la plataforma mateixa de wordpress.com i la seva configuració interna et sol fer un 80% de la feina en posicionament SEO

Coneixements tècnics

WordPress.org: No calen molts coneixements tècnics de programació però si cal estar familiaritzat amb la instal·lació i configuració dels arxius al hosting i la configuració adequada del hosting perquè es visualitzi la web. Així mateix son necessàries certes nocions de com instal·lar i configurar les plantilles o temes, els pluggins i widgets i també certa habilitat en organitzar l’arquitectura web, així com nocions bàsiques de tractament d’imatges per web.

En el cas que volguessis modificar part de la plantilla/tema o crear-te-la tu mateix necessitaries coneixements de programació PHP per modificar el codi i CSS per modificar paràmetres de disseny.

En qualsevol cas es poden trobar a internet tutorials en vídeo i per escrit on et pots auto-formar en aquestes matèries.

WordPress.com: L’entorn és força intuïtiu i no es necessiten coneixements tècnics ni de programació per posar en marxa un blog o web en aquesta plataforma. Només es necessiten nocions bàsiques de tractament d’imatges per a web.

 

Quin em convé més?

WordPress.org: Si necessites una web professional, d’empresa o per un negoci és molt aconsellable triar la opció de wordpress.org

WordPress.com: Si estàs començant i no tens clar quin gestor de continguts et convé més o si necessites un blog o una web simple i no tens coneixements tècnics ni de programació i/o no t’hi vols gastar diners és aconsellable triar aquesta opció en la versió gratuïta.

 

Infografia wordpress.org vs wordpress.com

wordpress-org-vs-com-catala

 

Millors bancs imatges

Els 15 Millors bancs d’imatges gratuïtes i de qualitat per al teu blog o web

Vols conèixer una serie de bancs d’imatges de qualitat i estètiques que podràs utilitzar de forma gratuita pels teus blog, web o presentació de projecte ?

Ull! Abans de fer-ho, t’has de fixar en les caracteristiques de cada imatge i el tipus de Llicencia d’ús que posseeixen.

Unsplash

Les imatges són gratuites i lliures, tant per a com projectes personals  com comercials. No és obligatori mencionar l’autor / pero a nosaltres ens agrada fer-ho perquè són realment espectaculars. Aquest banc d’imatges ens encanta!

melissa askew unsplash

 

Autora de la imatge: Melissa Askew / Unsplash  /  CC.O Llicencia

FindAphoto

Es Un Recopilatori de diverses webs com Unsplash, Jay Mantri etc. L’avantatge Es Que ollas buscar les fotos por el color, categoría, paraula clau o procedencia.

David Mayer ONU Picography

Autor de la imatge: David Meier / Picography  /  CC.O Llicencia

Albumarium

Un recopilatori amb molt bona organització per temes, encara que hi ha poca varietat. 

Nina Matthews en Albumarium

Autora imatge: Nina Matthews  /  Albumarium  / CC BY

Jay Mantri

Inspirat en Unsplash , aquest  blog de tumblr ha estat creat pel disenyador Jay Mantri. Las Imágenes hijo también Gratuitas i de lliure us, tant per a projectes personals com comercials. En l’enllaç  arxiu  es poden veure les imatges organitzades per mesos.

Imatge Jay Mantri

Autor de la Foto: Jay Mantri / Jay MantriCC.O Llicencia

Life of pix

Inspirada també en  Unsplash  , amb imatges d’Alta Qualitat, tengo Gratuites La Sensación de restriccions drets d’autor (  CC.O licencia  ). El que fa interesant aquesta web Es Que també té vídeos de Paisatges i Urbans por Poder Como utilizar-los fons Como en pàgines web.

La vida-de-Pix-libre-acciones-fotos-hombre-paisaje-naturaleza-BuganiPablo

Crédito de la Foto: Vida de pix  / SzolkinCC.O apadrinamientos Licencia

Estoy creador libre

Pertany del als, CREADORS de la Aplicación por Construir pàgines web de forma senzilla  creador de soja . En aquesta web combi les imatges gratuites, la majoria extretes de  Flickr  y amb  licencia CC   amb les icones i Plantillas Las Por una tela. Les imatges organitzades estan Por Categorias.

Crédito de la imagen: por Sebastiaan ter Burg / / CC BY

Start Up Fotos

Banc de imatges creat per Sculpt . La idea de de puesta en Marcha Fotos é s recopilar fotografies relacionades amb l’Àmbit de la Empresa i la “Puesta en Marcha”. Les FOTOS hijo de l ‘  Eric Bailey , Ian Servin  I ES Zach Sanderson. 

La Puesta en Marcha fotos tumblr_n1ru61uN2U1tubinno1_1280

Crédito de la imagen:  Start Up Fotos  / de puesta en Marcha FotosCC.O apadrinamientos Licencia

Pixabay

En aquest cas, les imatges també són Gratuites i lliure de los Estados Unidos, por tante com Projectes Personales comercials.

 

 

 

Crédito de la imagen: Roegger / Pixabay  /  CC.O apadrinamientos Licencia

Gratisography

Banc d’imatges por creat  Ryan McGuire   i Lliure de restriccions de drets d’autor.  Hi ha moltes fotografies divertides i curioses. Té Una actualizació setmanal.

Crédito de la imagen: Ryan McGuire  / Gratisography  /  CC.O apadrinamientos Licencia

Pequeños visuales

Banc d’imatges creat por Nic i Lliure de restriccions de drets d’autor. Hi ha fotografies de bona qualitat i curioses. Actualment no se s’actualitza ja Que com es Comenta a la web en Nic es va morir súbitament l’any 2013. 

Crédito de la imagen: Nic / Pequeños visuales /  CC.O apadrinamientos Licencia

foter

Aquesta web combi les imatges Gratuites, la majoria del extretes Flickr  i amb apadrinamientos Licencia CC  , amb imatges de productes destinats a la venda.

Crédito de la imagen: wwward0 / foter / CC BY

New Old Stock

Les imatges d’aquesta web tenen la peculiaritat Que Son ANTIGUES i retro. Imatges lliures de drets!

Crédito de la imagen: Apolo 11 Bootprint

magdeleine

Aquesta web Conté Fotografies de gran bellesa. Combina les fotografies amb apadrinamientos Licencia de Dominio Público CCO-  amb les Que tenen apadrinamientos Licencia Atribuci�n Requerida . Una cosa molt interessant Que dobladillo descobert Es Que es poden buscar les fotografies POR EL gama cromática.

Imatge Magdeleine_photo-Thomas-jarrand

 

Crédito de la Foto: Thomas JarrandMagdeleine  /  CC.O apadrinamientos Licencia

Splitshire

Les imatges d’aquesta web estan organitzades por Temes i també hijo de Descàrrega lliure i Gratuita.

Splitshire

Crédito de la imagen:   Splitshare

Pexels

Aquesta web Disposa d’imatges de bona Qualitat i també hi trobem Vídeos baño Los que transcurre el Tiempo tots ells de Descàrrega lliure.

pexels Imágenes

Crédito de la imagen:   Pexels apadrinamientos Licencia CC.O